Privacy

OVER ONS

 

Hijman Schoonmaakartikelen BV:

Hijman Schoonmaakartikelen B.V. is een full service klant-ontzorgende facilitaire dienstverlener op het gebied van PBM’s, glasbewassing, afvalsystemen, sanitaire voorzieningen, Hygienepapier, reinigingsmiddelen en -materialen en -machines.

Met een assortiment van meer dan 6000 artikelen en ruim 5000 klanten behoort Hijman inmiddels tot de top 3 schoonmaakgroothandels.

 

Wij streven daarbij naar langdurige, duurzame en diepe samenwerkingsverbanden met zowel onze klanten als onze leveranciers. Onze focus ligt op de behoeften van onze klanten. Onze organisatie is rond onze klanten ingericht. Wij doen graag op een open, plezierige en eerlijke manier zaken, gericht op regelmatige en structurele groei. En last but not least; Altijd dat stapje extra.

 

 

KBL het circuliare schoonmaakcentrum:

KBL levert duurzame producten en streeft naar een volledig circulaire onderneming. Samen met onze leveranciers, partners en klanten kijken we naar de mogelijkheden om het totale gamma aan schoonmaakproducten dat wij leveren circulair in te richten. We leveren Cradle to Cradle (C2C) schoonmaakmiddelen, C2C hygiënische sanitaire supplies, werkwagens die zijn vervaardigd uit gerecyclede materialen en we refurbishen schoonmaakmachines.

 

PLASTIC 4 US een ophaal- en recycleservice voor plastic afval.

 

Het concept werkt simpel, en bestaat uit vier stappen:

 

  1. De klant verzamelt op één, of meerdere centrale locaties. plastic flesjes, cans en drums in een ‘Plastic 4 Us box’.
  2. Op verzoek, tijdens het afleveren van de bestelling, wordt de ‘Plastic 4 Us box’ geleegd en wordt de inhoud meegenomen.
  3. Verwerking van het plastic afvalmateriaal vindt plaats door middel van een shredder. Hiermee worden de plastics omgezet in granulaat dat als grondstof dient voor nieuwe producten.
  4. Met een mal of 3D-printer worden weer nieuwe producten gemaakt.
  5. Onze ultieme doel is het maken van producten die weer gebruikt kunnen worden binnen het “schoonmaken”

 

Plastic als waardevolle grondstof

 

Waar veel schoonmaakleveranciers nogal eens beren op de weg zien of geen valide businesscase zien, is directeur van KBL Circulair Schoonmaakcentrum Hilco Kooistra enthousiast: “Landelijke afvalverwerkers roepen het al langere tijd, wat voor de één afval is, is voor de ander een potentieel waardevolle grondstof. In ons geval krijgt het plastic verpakkingsmateriaal een heel andere waarde indien dit weer te gebruiken is als grondstof.”

 

Het is dus belangrijk te bepalen in welke kringloop het afval een nieuwe grondstof kan zijn. Kooistra: “We voeren gesprekken met een derde partij die het granulaat als grondstof gebruikt voor nieuwe producten. Zij hebben hiervoor schoon HDPE nodig. Dit High Density Polyethyleen is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Bijna alle cans, flessen en drums bestaan uit dit materiaal. Als we de lege cans weggooien, verliezen ze hun waarde. Door deze te shredderen en dit granulaat aan te bieden als grondstof, ontstaat weer waarde.”

 

De businesscase staat of valt in dit geval bij de massa. “Daarom is het zo belangrijk om samen te werken en verder te kijken dan het eigen belang”, aldus Kooistra die samen met Hijman de kar trekt. Voor de Amsterdamse groothandel is het inzamelen geen nieuw begrip. Algemeen directeur Roland Wink: “Dat klopt, wij verzamelen voor een zeer grote klant al plastic op een luchthaven.”

 

 

Klein beginnen

 

“Gesprekken om een gezamenlijk front te vormen voor de inzameling zijn onlangs gestrand”, vervolgt Wink. “Enerzijds begrijpelijk, want er zijn natuurlijk allerlei redenen te bedenken om wel of juist niet te participeren. Het eigen voordeel is altijd belangrijk, maar het betreft in dit geval een gezamenlijk probleem. Samen met KBL zetten we de eerste stap. De reacties zijn positief en laten we niet vergeten dat het valt of staat met de participatie van de klanten. We beseffen ons goed dat we geen afvalverwerker zijn en klein beginnen.”

 

 

Nieuwe flacons

 

Het zou dus nog duurzamer kunnen, maar daarvoor is het project nu nog te klein. Dat er stappen worden gezet op groen gebied is natuurlijk al een stap in de goede richting. Het ultieme doel van het project ‘PLASTIC 4 US’ is dat het granulaat zijn weg weer vindt naar de schoonmaakbranche door gebruikt te worden in nieuwe flacons of in andere schoonmaakmaterialen. Er zijn verregaande gesprekken om dit mogelijk te maken. Zoals gezegd staat of valt het concept bij de massa. Zolang ‘Plastic 4 Us’ geen financieel blok aan het been wordt, zijn er volop mogelijkheden. Aanhaken dus!

 

 

Wat is Circulair ondernemen? Klik hier voor een korte uitleg